Nastupující americký prezident Donald Trump by jednal jako diktátor, kdyby věděl, že mu to projde. Evropská unie se stala příliš komplikovanou a odcizenou lidem. Uplynulý rok byl katastrofou kvůli odhlasování odchodu Británie z EU a dalším evropským volbám. Na Světovém ekonomickém fóru v Davosu to prohlásil americký miliardář a filantrop George Soros citovaný agenturou Reuters.

Trump podle Sorose rozdělí americkou společnost. Jím vedená obchodní válka by patrně způsobila sblížení Evropy a Asie. Čína by se Trumpovým přispěním mohla stát přijatelnější jako vůdce mezinárodního společenství. Pokud ale Republikánská strana, jíž je Trump členem, zruší regulace a sníží daně, bude to pro trhy splněný sen, míní investor Soros, který věnoval miliony dolarů na kampaň Trumpovy protikandidátky Hillary Clintonové.

EU se navzdory problémům nerozpadne. Kdyby se tak ale přece jen stalo, následky by byly velice strašlivé. Proces vystoupení Británie z EU potrvá dlouho, "hořký rozvod" by ale poškodil obě strany. Britská premiérka Theresa Mayová "nevydrží" ve své současné roli, tvrdí Soros, jenž v roce 1992 získal spekulací s librou miliardu dolarů a způsobil tak nucené vystoupení Británie z evropského měnového systému.

Čína nedokázala změnit svůj model hospodářského růstu a pravděpodobně se jí to nepodaří ani v následujících dvou letech. Čínský prezident Si Ťin-pching by zato chtěl vytvořit více uzavřenou společnost, prohlásil Soros, jenž během studené války finančně podporoval východoevropské disidenty včetně československých chartistů.

Mayová žádá ambiciózní obchodní dohodu

Británie si přeje mít po brexitu "odvážnou a ambiciózní" obchodní dohodu s Evropskou unií. Prohlásila to ve čtvrtek v Davosu britská premiérka Theresa Mayová. Oznámila přitom, že v očekávání dohody s unii Británie již začala vyjednávat své budoucí obchodní vztahy i s Novým Zélandem, Austrálií a Indií.

Britský ministr financí Philip Hammond v Davosu varoval, že Londýn přijme daňová a další opatření, pokud po brexitu nebude platit dobrý obchodní vztah mezi Británii a EU. "Musíme zůstat konkurenceschopní. Nejlepší cestou k tomu je mít dobrý obchodní vztah s EU, našimi nejbližšími sousedy. Ale pokud toho nedosáhneme, tak budeme muset najít jinou cestu," řekl agentuře Reuters ministr.

Mayová také před účastníky tradičního fóra uvedla, že je v zájmu Británie, aby Evropská unie byla v budoucnosti úspěšná. To zdůraznila již v úterý, kdy kromě jiného oznámila záměr Británie odejít v rámci odchodu z EU i z unijního jednotného trhu. Potvrdila tehdy, že zahájit jednání o podmínkách brexitu s EU chce koncem března.

Biden varoval před Ruskem

Americký viceprezident Joe Biden prohlásil, že dobré fungování Evropské unie je klíčové pro americkou bezpečnost. Pátý článek smlouvy NATO o vzájemné pomoci v případě napadení některého z členských států podle něj nikdy nemůže být zpochybňován.

Biden ve svém posledním větším projevu před odchodem z úřadu také řekl, že Rusko je největší hrozbou pro liberální světový pořádek. Za prezidenta Vladimira Putina podle něj využívá každý dostupný nástroj, aby oslabilo EU, "otestovalo slabá místa západních národů a vrátilo se k politice definované sférami vlivu".

Biden také reagoval na Trumpovu kritiku NATO a jeho varování, že v případě napadení některého z členských států NATO nemusí USA přispěchat na pomoc, pokud daná země nedostatečně přispívá na obranu. Viceprezident se vyjádřil také k plánovanému odchodu Británie z Evropské unie. Spojeným státům podle něj záleží na tom, aby udržely blízké vztahy jak s Londýnem, tak s Bruselem.

Čínský prezident poprvé na fóru

Čínský prezident Si Ťin-pching, který na fórum letos dorazil poprvé, v úterý vyzval k rozvoji volného obchodu a k odmítání protekcionismu. Ve svém projevu k zahájení Světového ekonomického fóra (WEF) v Davosu rovněž uvedl, že globální obchodní válka nemůže mít žádného vítěze. Dodal, že ze světových problémů nemá smysl vinit globalizaci.

"Je pravda, že ekonomická globalizace vytvořila nové problémy, to však není důvod, abychom ji odepsali. Spíše bychom se měli přizpůsobit a ekonomickou globalizaci usměrňovat, tlumit její negativní dopady a zajistit, aby přinášela prospěch všem zemím," řekl čínský prezident.

Diskuse na letošním setkání v Davosu budou ve znamení nástupu Donalda Trumpa do čela Spojených států a rostoucí nespokojenosti veřejnosti s elitami a s výsledky globalizace, která jej do prezidentské funkce vynesla. Čtyřdenního setkání naplněného konferencemi, panelovými diskusemi a nečekanými dvoustrannými schůzkami se zúčastní kolem 3000 představitelů světové politiky a ekonomiky.

WEF konstatuje, že svět se od loňského setkání dramaticky změnil, a poukazuje na Trumpovo volební vítězství v USA a hlasování Britů o odchodu z Evropské unie. Podle WEF obojí ukazuje "hlubokou deziluzi veřejnosti z globalizace".

Z nejvýznamnějších nových jmen se v Davosu objeví britská premiérka Theresa Mayová. Trump ale v Davosu nebude, protože se chystá na svou páteční inauguraci ve Washingtonu. Spojené státy zastupuje dosluhující viceprezident Joe Biden a ministr zahraničí John Kerry a podle zástupců WEF rovněž dorazí "někdo z týmu nového prezidenta". Do Davosu naopak podruhé za sebou nepřijede německá kancléřka Angela Merkelová, dříve pravidelná účastnice těchto setkání.

On-line reportáž

On-line reportáž byla ukončena
07:48
Elity z celého světa i oborů se sjely do Davosu

Ve švýcarském Davosu se sejde kolem 3 tisíc účastníků. Politické, byznysové, akademické a další elity budou diskutovat o největších světových problémech. 

Tématem letošního setkání bude nespokojenost veřejnosti s elitami a globalizací.

07:50
Davos je i o neformálním setkávání

"Davos, to jsou nejen plenární zasedání a diskusní panely se stovkami přítomných, ale také řada důvěrných jednání u plápolajícího krbu třeba o politické situaci v tom či onom regionu nebo o budoucím velkém kontraktu. Svojí přítomností ho zpestřují také vědci či umělci, zástupcí církví a další," napsal v pondělních HN redaktor Václav Lavička.

08:27
Jaká je budoucnost velkého byznysu?

Začal jeden z prvních úterních panelů Seize Matters: The Future of Big Business.

10:19
Debata o budoucnosti energetiky:

O budoucnosti energetiky v době klimatických změn a dramatických výkyvech na trhu například s ropou diskutují zástupci energetických firem či Mezinárodní energetické agentury:

10:30
Jakým profesím lidé nejvíce důvěřují?

Politolog Ian Bremmer postuje zajímavá data.

10:36
Jak zasáhne čtvrtá průmyslová revoluce ženy?

Ženy zasáhne čtvrtá průmyslová revoluce nejvíce. Účastníci Světového ekonomického fóra v Davosu budou diskutovat, jak nejen věda a technologie mohou napomoci rovnosti.

11:06
Úvodní slovo Klause Schwaba

Zakladatel a prezident Světového ekonomického fóra Klaus Schwab děkuje prezidentce Švýcarska Doris Leuthardové.

11:15
V Davosu pronáší řeč čínský prezident Si Ťin-pching

Si Ťin-pching je první čínskou hlavou státu, která vystoupila na Světovém ekonomickém fóru v Davosu. V příspěvku plánuje představit Čínu jako hlavního obhájce globalizace a odpůrce rostoucích protekcionistických tendencí.

11:40
Globální ekonomika je oceán, ze kterého nelze uniknout, říká čínský prezident

"Byly doby, kdy si Čína nebyla jistá ohledně globalizace, ale došli jsme k závěru, že globalizace je světový trend a Čína musí být odvážná do těchto vod vstoupit," řekl čínský prezident v Davosu. Globální ekonomiku přirovnal k velkému oceánu, ze kterého nelze uniknout.

11:44
Je potřeba říct ne protekcionismu

"Je potřeba říct ne protekcionismu. Protekconismus je jako se zavřít do temné místnosti, sice vítr a déšt zůstane venku, stejně tak ale vzduch a světlo. Z obchodních válek nikdo nevzejde jako vítěz," řekl Si Ťin-pching. Prohlášení doprovodil potlesk přítomných.

11:51
Je potřeba se držet Pařížské dohody

"Všichni signatáři by se měli dál držet pařížské klimatické úmluvy z prosince 2015," řekl čínský prezident.

11:58
11:59
Si Ťin-pching při projevu

čínský prezident Si Ťin-pching

12:10
Čína v roce 2017 poroste

"I přes stagnaci globální ekonomiky čínská ekonomika očekává 6,7% růst, což bude jeden z největších na světě," uvedl Si Ťin-pching. Podle něj hlavním tahounem jsou spotřeba domácností a služby.

12:18
Čína nechce rozpoutat měnovou válku

"Čína nemá v plánu posílit rozvoj obchodu devalvací jüanu. Nestojí o rozpoutání měnové války," řekl Si Ťin-pching. Zároveň řekl, že Čína stojí o otevřené, transparentní a pro všechny výhodné obchodní dohody.

"V číně zůstanou dveře otevřené," řekla čínská hlava státu.

12:23
V dalším panelu budou experti diskutovat o tom, jakou pozici bude mít člověk ve čtvrté průmyslové revoluci

Po proslovu Si Ťin-pchinga bude ve 12:30 následovat panel o tom, jaká je pozice člověka ve čtvrté průmyslovové revoluci. Řečníci se budou zaměřovat především na to, jak tato změna radikálně změní způsob, jak spolu komunikujeme a jaké vztahy mezi sebou utváříme.

13:14
Další debata se věnuje USA

Další panely v Davosu se budou věnovat USA pod vládou nového prezidenta Donalda Trumpa. Co se dá od nové hlavy státu čekat? Debatuje Anthony Scaramucci, asistent budoucího prezidenta.

Outlook for the United States:

13:25
Herec Matt Damon diskutuje o čisté vodě

Matt Damon a Gary White disktují o dostupnosti čerstvé vody.

An Insight, An Idea with Matt Damon and Gary White:

13:40
Problémy s vodou lze vyřešit brzy

"Problém s poskytováním pitné vody lze vyřešit ještě za našeho života," řekl herec Matt Damon.

13:44
NATO má lépe odrážet společenskou situaci, tvrdí Trumpův poradce

"Donald Trump chce reorganizovat NATO, aby lépe odráželo současnou celosvětovou politickou situaci," říká Trumpův poradce Anthony Scaramucci.

13:53
Umělá inteligence a její využití pro společnost

Ve 14:00 se budou například zástupci MIT, Microsoftu nebo IBM věnovat umělé inteligenci a její roli v produktech.

Artificial Intelligence:

14:00
Saúdskoarabský ministr zahraničí o Blízkém východě

O bezpečnosti na Blízkém východě bude hovořit saúdskoarabský ministr zahraničí Adel bin Ahmed Al-Jubeir.

A Conversation with Adel Al Jubeir on Middle East Security:

15:54
Rozhovor s americkým ministrem zahraničí Johnem Kerrym

16:28
Terorismus v digitální době

Na ekonomickém fóru probíhá debata o teroristech, kteří stále více využívají sofistikované digitální technologie. Panelu se účastní například zástupce OSN, Europolu či viceprezident Nigerie.

18:29
Průmysl 4.0 v Davosu

Fórum se zaměřuje na otázku, jak profitovat ze čtvrté průmyslové revoluce. Hovoří například šéfka GM či ředitel společnosti Salesforce.

19:27
O postavení žen ve společnosti

Studie ukazují, že smazávání rozdílu v platech mužů a žen posiluje ekonomický růst. Přitom třeba ve Švýcarsku má plný uvazek jen 15 procent matek.

07:33
Ekonomické fórum pokračuje druhým dnem

Světové ekonomické fórum v Davosu ve středu pokračuje ve svém programu. První přednášku dne přednese herec Forest Whitaker, který se zaměří na to, jak pomoci znevýhodněným komunitám. Mluvit by měl začít v 8:45 našeho času.

 

08:00
IT ovládlo svět velkých firem

Porovnání nejhodnotnějších firem v letech 2006 a 2016 ukazuje rychlý nástup technologií. Zatímco před deseti lety byl mezi deseti největšími jen Microsoft, nyní IT okupuje první tři příčky a do top 10 se ještě dostal i Amazon a Facebook.

09:39
Problém Evropy je Evropa

Naše problémy se generují v Bruselu a ve Frankfurtu, prohlásil italský ministr financí Padoan.

09:41
Nová válka

Čtvrtá průmyslová revoluce ovlivňuje také válečnictví. Jak se připravit na nový druh války?

11:26
Vystoupení viceprezidenta USA

Po ministrovi zahraničí Johnu Kerrym reprezentuje v Davosu končící Obamavu administrativu i viceprezident Joe Biden. Ve svém posledním větším projevu před odchodem z úřadu řekl, že Rusko je největší hrozbou pro liberální světový pořádek. Za prezidenta Vladimira Putina podle něj využívá každý dostupný nástroj, aby oslabilo EU, "otestovalo slabá místa západních národů a vrátilo se k politice definované sférami vlivu".

11:59
Světová populace rychle stárne
13:42
Jak posílit demokracii?
14:03
Jamie Oliver o revoluci v přístupu k potravinám

Do Davosu dorazil i známý britský šéfkuchař a propagátor udržitelného přístupu k jídlu Jamie Oliver.

14:07
Oliver je propagátorem zodpovědného přístupu k jídlu

Oliverova kampaň Food Revolution se snaží inspirovat k pozitivním změnám v konzumaci potravit a ve vztahu k jídlu obecně.

14:25
Může být základní příjem řešením?

O základním příjmu se v posledních letech horlivě diskutuje. Zastánci argumentují, že lidem přinese větší svobodu, jistotu a spravedlnost. Ekonomové ale této variantě většinou nejsou nakloněni - podle nich by nepodmíněný příjem vedl k tomu, že lidé budou celkově méně pracovat. Jako první země na světě zkouší tento systém Finsko.

14:40
Jaká je budoucnost transatlantických vztahů?

Nejen v souvislosti s nástupem nového amerického prezidenta Donalda Trumpa se stále více řeší otázka transatlantických spojenectví a význam organizací jako je NATO. Mnohé společné cíle a hodnoty začínají být zpochybňovány. O transatlantickém spojenectví budou debatovat například německá a nizozemská ministryně nebo prezident think tanku Atlantic council Frederick Kempe. Debata začne v 14:45.

 

17:43
Bude rok 2017 pro EU posledním?

Evropa je pod tlakem. Krize eurozóny, vzestup populismu, brexit, bezpečnostní situace. To je jen několik problémů, kterým Evropa čelí. Letos nvíc přijdou volby v Německu, Francii i Nizozemsku. Přežije Evropská unie? O tom diskutoval ekonom Joseph Stiglitz a eurokomisař Pierre Moscovici.

18:25
Změní se postavení žen ve společnosti?

Na fóru se hovořilo i o měnící se roli mužů a žen. O tom, že se mění posatvení žen ve společnosti není dle účastníků pochyb. Důkazem může být přítomná ředitelka Fabiola Gianotti z CERN nebo Meg Whitman, která vede Hewlett Packard Enterprise. Podle účastnic fóra je ovšem na světě stále příliš mnoho žen, které žijí v podřadném postavení. A bude trvat více než sto let, než se to změní. O postavení žen v dnešním světě hovořila šéfka MMF Christine Lagarde.

19:21
Jaká budoucnost čeká online nakupování?

V Davosu vystoupil i zakladatel internetového prodejce Alibaba Jack Ma. Mimo jiné řekl, že Čína by měla najít sebevědomí otevřít svou ekonomiku ještě více světu. 

20:04
Druhý den fóra v Davosu skončil

Ve čtvrtek bude ekonomické fórum pokračovat například vystoupení britské premiérky Theresy Mayové. Účastníci se také budou bavit o stále ekonomicky silnější Asii. Dojde i na diskusi o protekcionismu.

Přejeme hezký zbytek dne.

13:20
Chceme ambiciózní dohodu s EU, řekla Mayová

Británie si přeje mít po brexitu "odvážnou a ambiciózní" obchodní dohodu s Evropskou unií, prohlásila na ekonomickém fóru v Davosu britská premiérka Theresa Mayová. Oznámila přitom, že v očekávání dohody s unii Británie již začala vyjednávat své budoucí obchodní vztahy i s Novým Zélandem, Austrálií a Indií.

14:53
Kam směřuje Evropská unie?

O budoucnosti projektu Evropské unie ve čtvrtek v Davosu diskutovali například nizozemský premiér Mark Rutte, dosluhující předseda Evropského parlamentu Martin Schulz nebo evropský komisař pro lepší regulaci a institucionální vztahy Frans Timmermans.

16:24
Co s daňovými ráji?

Panama Papers ukázaly na problém s vyhýbáním se placení daní nejen u firem. Ministryně zahraničních věcí Panamy Isabel de Saint Malo de Alvarado, polský vicepremiér Mateusz Morawieck nebo evropský komisař Valdis Sombrovskis diskutovali o tom, jak efektivní jsou nová opatření v boji s únikem zisků do daňových rájů. Příkladem takto postižené země může být například Keňa, ze které každý rok odteče 1,1 miliardy dolarů.

17:35
Zpátky k protekcionismu

Globalizaci začíná ohrožovat snaha nabourat současné i budoucí obchodní dohody. Generální ředitel WTO Robert Azevedo a vedoucí editor Financial Times Gillian Tett si položili otázku, zdali svět míří k protekcionismu.

18:20
Jak velký vliv má technologický pokrok?

Od snižení emisí po udržitelnost průmyslové výroby. Jak může rychlý technologický pokrok změnit modely výroby a spotřebu? Hostem fóra v Davosu je i prezident Rwandy Paul Kagame.

22:43
Další den konference je u konce

Konference v Davosu skončila. Pokračovat bude i v pátek. Hovořit se bude například o kyberválce nebo osudu Británie po vystoupení z EU.

Přejeme hezký zbytek večera.

08:28
Poslední den v Davosu začal

Světové ekonomické fórum se chýlí ke svému konci. Poslední den se řečníci budou ěnovat například kybernetické válce, rasismu, vztahům Evropské unie a Velké Británie nebo výhledu globální ekonomiky. V 16:30 by měl na vlastní panelu promluvil bývalý americký ministr zahraničí a laureát Nobelovy ceny míru Henry Kissinger.

08:55
Boj s rasismem ve společnosti

Průzkumy ukazují, že polovina Evropanů má strach z příchodu uprchlíků. O tom, jaké kroky je potřeba podniknout pro větší tolerancui,pluralitu a rovnost ve společnostech i národech budou diskutovat například ředitel Mezinárodní organizace pro migraci William Lacy Swig nebo zástupce OSN Maina Kiai.

The Race against Racism:

 

08:58
Začala už první kybernetická válka?

Útoky na infrastrukturu nebo snaha sabotovat politické procesy v západních demokraciích. O kyberútocích se v posledních týdnech mluví především kvůli ruskému hackerskému útoku směřujícímu k ovlivnění voleb ve Spojených státech. Někteří kritici varovali, že podobným akcím mohou čelit i evropské země, které v tomto roce čekají například parlamentní volby. Začala už první kybernetická válka?

Cyber War:

09:42
Jak budou definovány nové vztahy mezi EU a Velkou Británií?

Panel se zabývá společnou budoucností Velké Británie a Evropské unie po loňském brexitu. Mluvit se bude také o měnícím se růstu a investičních strategiích, zvládání imigrace v EU i celosvětově. Diskuze se zúčastní kancléř britského ministerstva financí Philip Hammond a generální ředitel Barclays Jes Staley.

Britain and the EU: The Way Forward:

 

10:59
Kam směřuje světová ekonomika v roce 2017?

Budoucnosti ekonomické otevřenosti nebo třeba plány pro nově vznikající trhy. O takovýchto tématech budou diskutovat například guvernér Japonské centrální banky Haruhiko Kuroda, šéfka Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardová nebo německý ministr financí Wolfgang Schäuble.

Global Economic Outlook:

 

11:58
Průkopnické změny čtvrté průmyslové revoluce

Jak mohou být nově sílící ekonomiky průkopníky při adaptování digitalizace a automatizace průmyslu? Panel se živě spojí se čtyřmi městy. Z indického Bhópálu zazní, jak je postupně digitalizován. Zástupce botswanského hlavního města Gaborone bude mluvit o zavádění progresivní technologické politiky. Tunis bude reprezentovat témata transparentnosti a odpovědnosti. Z ruskou Jaroslavlí se bude mluvit o budoucnosti pracovní síly v kontextu čtvrté průmyslové revoluce. V Davosu se panelu zúčastní například bývalý estonský prezident Toomas Hendrik Ilves.

Shaping Davos: Pioneering Change in the Fourt Industrial Revolution:

12:13
Čtvrtá průmyslová revoluce potřebuje víc než nové technologie

Šéf MIT Media Lab Joichi "Joi" Ito bude mluvit o tom, proč pouze věda a technologie nemůžou vyhrát čtvrtou průmyslovou revoluci.

An Insight, An Idea with Joichi Ito:

12:27
Duševní zdraví může mít ekonomický dopad

Problémy s duševním zdravím vyjdou švýcarskou ekonomiku podle odhadů na 19 miliard švýcarských franků ročně. To je v přepočtu lehce přes 478 miliard korun. Do čísla je zahrnuta snížená produktivita, zdravotní péče a sociální výdaje. Co lze dělat, aby se zmírnily důsledky problémů s duševním zdravím? V panelu bude například profesorka z Kalifornské univerzity v Berkeley Iris Mauss, zabývající se ovládáním emocí a psychickou.

Mental Health Matters:

13:58
Data jsou nová ropa

Experti tvrdí, že za 90 % dat, která mají cenu miliard dolarů, byla vytvořena za poslední dva roky. Mluvit se bude například o soukromí a bezpečnosti dat zákazníků nebo systému fungování obchodu v rámci datového toku mezi státy. Řečníky budou místopředsedkyně pro oblast rizik a veřejné politiky ze společnosti VISA Ellen Richeyová a člen výkonného výboru Světového ekonomického fóra a expert přes IT a telekomunikační průmysl Alan Marcus.

Data Is the New Oil:

15:13
Jaká je budoucnost globální bezpečnosti?

Diskuze o výzvách a příležitostech na poli světové bezpečnosti se zúčastní bývalá izreaelská ministryně spravedlnosti Tzipi Livni nebo předseda Mnichovské bezpečnostní konference Wolfgang Ischinge.

The Global Security Outlook:

 

15:28
Jak se dostal vítěz Formule 1 Nico Rosberg na vrchol?

Mistr světa Formule 1 za rok 2016 Nico Rosberg po vítězství v šampionátu oznámil ukončení své kariéry. Bude mluvit o vlivu psychické přípravy na svůj úspěch, jak se snažil být dobrým vůdcem týmu a jak poznal, že je čas zpomalit.

An Insight, An Idea with Nico Rosberg:

16:28
Henry Kissinger o budoucnosti

V současnosti působí Hennry Kissinger jako předseda Kissinger Associates Inc. a píše knihy s politickou tématikou. Kissinger je laureátem Nobelovy ceny míru z roku 1973 a pět let vykonával funkci ministra zahraniční v kabinetech prezidentů Richarda Nixona a Geralda Forda. Spolu se zakladatelem a výkonným předsedou Světového ekonomického fóra Klausem Schwabem a moderátorem CNBC Geoffem Cutmorem budou diskutovat o tom, jak bude vypadat svět v roce 2017.

A Conversation with Henry Kissinger on the World in 2017:

23:11
Fórum skončilo

Světové ekonomické fórum v Davosu dnes skončilo. Děkujeme za pozornost a přejeme hezký zbytek večera.